söndag 5 januari 2014

Blandade bakryck från 2013

Levain.
Då och då tittar jag längst in i kylskåpet och hittar två utmärglade surdegar. De har varken fått mat eller vatten på flera veckor. Och jag tycker synd om dom. Jag får verkligen dåligt samvete och då händer det. Jag får ett bakryck och här är lite av vad dessa ryck resulterar i.

1. Stureby levain (Martin Johansson) - Detta recept är med vildjäst, jag utgick istället från receptet på sidan 75 i boken "Surdegsbröd" (Johansson, 2009).

Snygga hål.

2. Honungsbröd på rågsikt (Martin Johansson) - Mitt favoritbröd där jag även här utgår från Johansson (2009). I boken finns receptet på sidan 59, hittade inget recept på detta bröd i hans blogg.

Råg-suris.

Från jäskorg till plåt.

Färdigt honungsbröd.

3. Sommarbaguetter (Martin Johansson) - Mannens favoritbröd på vanlig jäst. Här modifierar jag vanligen lite mot ursprungsrecepten från bloggen samt boken "Enklare bröd" (Johansson, 2010, s.19). Lite mera jäst och lite mera salt, delar degen i två delar för större baguetter och in i ugnen på en baguetteplåt med hål i.

Nattjäst baguettedeg.

Färdiga frukostbaguetter.

4. Äppelpaj - Varje år får vi en gigantisk kartong med höstäpplen av mannens mormor och morfar. Som ursprungslantis blir jag alltid överlycklig och använder äpplena till allt möjligt. Jag hatar att betala dyrt för ICA/Coop-äpplen som inte håller måttet när man är van att kunna plocka direkt från trädet. Här blev det en riktigt najs paj, smakmässigt i alla fall.

Pajskal.

Höstäpplen stekta i smör och kanel.

Klart!

Inte så snygg som jag hoppats men ätbar.

Kraschad äppelpaj.

5. Banoffee Pie (April Bloomfield) - Denna blev ju inte alls som originalet som jag intog på April Bloomfields gastropub The Spotted Pig* men den var tillräckligt nära för att duga som efterrätt på vår treåriga bröllopsdag.

Banaaanaaas.

Extra vaniljgrädde.

Toppad med mörk choklad.

Banoffee Pie.

Inga kommentarer: