tisdag 3 november 2009

Risotto.

Ser inte direkt ljuvlig ut.

I går blev det en måndagsrisotto med svartrot och små fina ekologiska morötter. Ser väl kanske inte helt topp ut i grytan, men tyvärr hann jag inte få någon bild av den på tallriken, den försvann snabbt. Till detta, en enkel sval Chardonnay. Jag föll för risotto tack vare Jamie. Köpte hans bok ”The Naked Chef”, provade runt lite bland recepten tills jag kom till risotton, höjde på ögonbrynet och undrade vart den här hade varit i hela mitt liv. Risotton alltså.
Att få den där riktigt krämiga, riktigt lena risotton, har blivit en sport. Och det krävs träning. Nu, vad blir det, 8-9 år senare, vet jag hur jag rör till den där helt underbara risotton på känn. Här kommer basen:

3 dl Arborioris - Saltå Kvarns ekologiska är oslagbart

1 liter Grönsaksbuljong – skippa tärningarna, jag gör min egen på överblivna rotfrukter och lök
3 dl vitt vin – glöm tetravinet, ta en flaska du gillar att dricka till risotton, använd hälften i maten, alternativt kör i lite överbliven Vermouth från barskåpet (Noilly Prat fungerar utmärkt)
1-2 Vitlöksklyftor, finhackade
2-3 Schalottenlökar, finhackade
1 näve riven Parmesan
En klick smör - nej, inte margarin, smör…
Nymalen Svartpeppar
Olivolja
Salt

  1. Fräs löken i olivoljan, färg ska den ha
  2. I med riset och fräs, genomskinligt tack
  3. Nu vinet, glöm inte att ta ett djupt andetag över grytan, rör, för känslan - använd en träslev
  4. Sjud
  5. I med nån deciliter varm buljong och låt sjuda, vätskan ska reduceras och glöm för guds skull inte att röra
  6. Fortsätt så tills buljongen är slut eller tills riset har sånt där härligt tuggmotstånd, tar ca 20 min
  7. Av från plattan, smaka av, i med parmesan och smör, rör
  8. Tillsätt något du gillar – jag gillar Österlen Sparris och i brist på sparris tar jag svartrot
  9. Klart
Idag blev det ingen Risotto. Det var en sån dag som jag sätter mig i taxin till flygplatsen innan kl 6. Alldeles för tidigt egentligen, jag är en kvällsmänniska. Jag jobbar hela dagen och stupar i säng på något hotell. Som tur är finns det vänner även här, där jag är idag, som gladeligen bjuder på en bit mat. Så att jag slipper hotelldöden (dålig mat och tv). Jag inser att jag har några insättningar i tjänstebanken att göra.

Inga kommentarer: